Leestijd: 5 minuten
Liever zelf aan de slag met Zoekmachine Optimalisatie? Geen zin om honderden euro’s aan een Online Marketing bureau uit te geven? Zoek dan niet verder.
Deze SEO-checklist schetst de belangrijkste dingen die je kunt doen bij het starten van een nieuwe website of het uitvoeren van een SEO-audit.
Het omvat de 4 belangrijkste elementen van SEO: Technische SEO, Keyword Onderzoek, On-page SEO en Linkbuilding. Volg deze 22 SEO-best practices om gericht meer bezoekers naar jouw website te leiden.
Bonus: Download 22-Punten SEO checklist voor nieuwe bedrijven 2020 in PDF
Technische SEO
- Installeer Google Analytics. Analytics is essentieel om belangrijke SEO-statistieken te meten zoals; websiteverkeer, conversies en inkomsten. Gebruik Ahrefs om de positie van zoekwoorden en linkbuilding te meten.
- Gebruik je WordPress? Download dan de Yoast SEO-plug-in of Rank Math. Hiermee maak je SEO 10x makkelijker. Je kunt het gebruiken om veel van de technische en on-page SEO-best practices op één plek te voltooien.
- Verifieer je site in Google Search Console. Met deze gratis tool kun je controleren hoe de zoekmachines jouw site bekijken met rapporten over de indexeringsstatus, zoekopdrachten, crawlfouten en sancties. Lees deze handige gids voor meer informatie.
- Verbeter de prestaties en snelheid van jouw website. Analyseer de snelheid van jouw site met tools als Pingdom of Google Pagespeed Insights . Probeer >80 te scoren. Je kunt jouw website versnellen met gratis WordPress-plug-ins als WP Super Cache, Lazy load en W3 Total Cache.
- Doe de Mobielvriendelijke test van Google. Je site moet op verschillende apparaten een geweldige gebruikerservaring bieden. Dit is extra belangrijk nu er steeds meer via de smartphone wordt gezocht en het algoritme van Google de voorkeur geeft aan mobielvriendelijke sites.
Keyword Onderzoek
SEO gaat om meer dan bezoekers (traffic). Het is fijn als je veel bezoekers op je website krijgt maar als deze bezoekers niets kopen (converteren) dan heb je uiteindelijk weinig aan meer traffic. De truc van goede SEO is om de keywords te vinden die converteren. Daarom is de eerste stap ook:
- Ontwikkel een blueprint van jouw ideale klant. Let op: klanten zijn niet opzoek naar jouw website maar ze zijn opzoek naar oplossingen voor hun problemen. Wanneer jouw website waardevolle informatie bied als oplossing voor deze problemen blijven klanten terug keren. Het is van belang om opzoek te gaan naar zoekwoorden waar klanten op het punt staan iets te kopen (zie hieronder). Door je te focussen op klanten die op het punt staan iets te kopen zal je conversion rate omhoog gaan (lees: meer klanten kopen iets of melden zich bijvoorbeeld aan voor een abbonement).
2. Keyword strategie: het gebruik van de juiste zoekwoorden is een essentieel onderdeel van een SEO strategie. Door de juiste zoekwoorden te verwerken vergroot je jouw vindbaarheid op het web. Daarnaast zijn zoekwoorden belangrijk bij het opzetten van een Google Ads campagne. Er wordt in de Online Marketing onderscheid gemaakt tussen twee soorten keywords: longtail en shorttail zoekwoorden.
Shorttail keywords
Shorttail zoekwoorden zijn algemene zoekwoorden waar veel op wordt gezocht. Voorbeelden zijn: adidas schoenen, fietsen, restaurant. Shorttail zoekwoorden bestaan meestal maar uit één of twee woorden.
Longtail keywords
Longtail zoekwoorden daarentegen zijn specifieke zoekwoorden met een laag zoekvolume. Ze bestaan meestal uit drie of meer woorden en zijn vaak de uitgebreide versie van een shorttail zoekwoord. Voorbeelden zijn: adidas schoenen utrecht heren, fiets huren in amsterdam, top 10 indische restaurants den haag.
Voordelen Longtail keywords vs. Shorttail keywords
Er wordt minder gezocht op Longtail keywords maar er is ook een stuk minder competitie voor deze zoekwoorden in vergelijking met shorttail keywords. Iedereen wil namelijk als eerste ranken op shorttail keywords zoals ‘adidas schoenen’. Het is dan ook lastig om hoger in de zoekresultaten te komen voor deze keywords (en zeker als beginnende ondernemer). Voor longtail keywords echter is dit wel haalbaar en heb je dus een grotere kans om hoger in de zoekresultaten te komen. Bovendien zijn bezoekers specifiek op zoek naar een bepaald product of oplossing waardoor de kans op een conversie bij longtail keywords hoger ligt.
3. Brainstorm voor keyword ideeën: oké, je weet nu dat je beter voor long tail keywords kunt gaan. Echter hoe kom je aan een lijst met long tail keywords? Door deze zelf te verzinnen? Dat kan, alleen dit is wel erg tijdrovend. Het kan sneller en slimmer. Je kunt bepaalde (gratis) tools gebruiken om een lijst van long & short tail keyword suggesties voor je samen te stellen. Twee tools die ik zou aanraden zijn: Ubersuggest– hiermee kun je inzicht krijgen in de strategieën en keywords die voor anderen werken, zodat jij deze kunt overnemen, verbeteren en een voorsprong kunt krijgen. Daarnaast zou ik de tool Keywordshitter aanraden. Laat de naam je niet misleiden: dit is een erg goede en bovendien gratis tool. Keyword shitter graaft in de database van Google zelf en zorgt met één druk op de knop voor een uitgebreide lijst met keyword ideeën.
4. Maak een keyword lijst: nadat je ideeeën hebt opgedaan voor goede keywords is het tijd om te gaan filteren. Maar waar filter je precies op? Naast dat je opzoek bent naar body en long tail keywords zoals net besproken wil je filteren op:
Volume
Je hebt als het goed is nu een lijst met longtail keywords. Dit is leuk maar als niemand op deze keywords zoekt heb er vrij weinig aan. Je wilt dus precies weten hoeveel er op een bepaalde term (of het liefst: een combinatie van woorden) maandelijks wordt gezocht. Hiervoor kun je het beste Keywords Everywhere gebruiken. Dit is een tool dat precies aangeeft hoeveel er maandelijks op een bepaald zoekwoord wordt gezocht en hoeveel adverteerders hiervoor willen betalen. Dit heet CPC: oftwel Cost per Click. Iedere keer dat de ingezette advertentie wordt aangeklikt zal er een bedrag moeten worden betaald door de adverteerder. Dit geeft een goede indicatie of een keyword de moeite waard is om je op te focussen. Want als er veel op een bepaald zoekwoord wordt gezocht & adverteerders betalen ervoor dan moet dit wel een goed zoekwoord zijn.
Concurrentie analyse
Naast dat het belangrijk is om te weten hoeveel er op een bepaald keyword wordt gezocht wil je graag weten met wat voor concurrentie je te maken hebt. Het is niet erg om wat competitie te hebben op bepaalde zoekwoorden maar je wilt je niet richten op long tail keywords waar grote spelers uit jouw branche met een hoge domein autoriteit ook op scoren (domein autoriteit: een nummer van 1 tot 100 wat de waarde van je internetdomein aangeeft. De hoogte van het cijfer geeft een goede indicatie van je posities in de zoekmachine). Stel dat een Microsoft of Amazone boven jouw staat in de zoekmachine dan gaat het lastig worden deze partijen in te halen (omdat zij een hoge domein autoriteit hebben).
Dit is belangrijk om te weten omdat het anders veel tijd en moeite gaat kosten om op een bepaald zoekwoord te scoren. Terwijl je met een beetje onderzoek met relatief weinig moeite kunt scoren op bepaalde zoekwoorden. Dit achtergrond onderzoek kun je doen door MOZ toolbar te installeren. Dit is een gratis chrome extensie die de domein autoriteit van een website aangeeft. Hiermee kun je op basis van de pagina en domein autoriteit beslissen op welke keywords je een goede kans maakt om te scoren.
Leave a Reply